vineri, 23 septembrie 2011

Vf Penteleu (Masivul Penteleu)

" Falnic și luminos se ridică-n fund(al) blândul rege al atâtor înălțimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase pășuni, cu cele mai încântătoare și mai bogate plaiuri din tot cuprinsul Carpaților noștri. " - Alexandru Vlahuță

DESCRIERE 
 
Localizare: Judeţul Buzău: localitatea Gura Teghii 

Căi de acces: DJ (Lunca Priporului – Gura Teghii) care porneşte din DN 10 (Buzău – Braşov)
Drumuri locale/forestiere pe văile Bâsca Mare, Bâsculiţa, Milea, Cernat, Vâna Mare, Bâsca Mica, Şapte Izvoare.

Caracterizare generală:  Munţii Penteleu sunt o grupă muntoasă din sectorul estic al Carpaţilor de Curbură, aparţinând de lanţul muntos al Carpaţilor Orientali, fiind delimitaţi de Munţii Vrancei şi de Masivul Podu Calului prin culoarele văilor Bâsca Mare, respectiv Bâsca Mică. În zilele cu vizibilitate bună, din culmea principală a Penteleului pot fi observate masivele muntoase cuprinse între Munţii Ciucaş şi Munţii Vrancei. Cel mai înalt pisc este Vârful Penteleu, având o înălţime de 1772 m.
Aproximativ 95% din suprafaţa masivului Penteleu este acoperit de păduri.
Traseu: Marcaj dungă roșie cu plecare din Varlaam   (marcaj slab în unele zone)

Distanța: 36 km (Varlaam – Penteleu dus - întors) sunt aproximativ 7 sau 8 km până pe Vf. Penteleu de la intersecția drumului forestier care duce la Varlaam paralel cu râul Bâsca Mare cu drumul forestier de pe Valea Cernatului 

Diferența de nivel: - ca. 1320 m de la Varlaam
                                 - ca. 1070 m de la intrarea pe drumul forestier închis circulației publice spre stâna                                    Cernatul

Durata parcurs: 3 h - 3 ½ h la urcat, 2 h – 2 ½ h coborât (cu punct de plecare de la intersecția drumului forestier valea Cernatului cu drumul forestier spre Varlaan pe valea râului Bâsca Mare) la care se mai adaugă 2 ½ h dus și 2 ½ h întors dacă se merge pe jos de la Varlaan până la intersecția mai sus menționată.

Echipa de tură: Alex (Eu), Tibi, Ioana, Raluca :)

A fost odată ca nici o dată..., într-o zi cu soare, patru oameni hotărâți să urce pe acel renumit vârf Penteleu, asta se întâmpla pe data de 04.09.2011 într-o Duminică cu soare cum am precizat mai sus :)
Și asa se face că după o noapte lungă petrecută la lumina focului de tabară și a miliardelor de stele ce se vedeau pe cerul însteleat ne-am trezit târziu.


La ora 9:30 am ieșit din corturi și până ne-am dezmorțit ceasul arăta 11:00. Am început să strângem corturile cu gândul să mergem acasă la București deși cu o zi înnainte am vrut să urcăm pe Vf Penteleu. Până la urmă facem ce facem și ne hotărâm totuși să strângem tot și să urcăm pe el, pe Penteleu, :) era și păcat dacă tot eram prin zonă. Așa că pornim de lângă Cabana 14 Scaune unde am campat peste noapte spre Varlaam (Gura Teghii).

Pentru a urca pe Penteleu cel mai bun punct de plecare este Varlaam. La Varlaam se ajunge pe drumul DN 10 (Buzău - Brașov) până la Nehoiu, imediat de la ieșirea din Nehoiu spre Lacul Siriu se face un drum spre dreapta (203K) cu pod peste râul Buzău care urmează valea râului Bâsca spre Gura Teghii și Varlaam (16 km). Drumul este asfaltat însa are vreo două porțiuni de aproximativ 300 m neasfaltate.

 Harta Buzau (DN 10) Satuc, Nehoiu, Gura Teghii.
 
Ajungem cum ajungem la Varlaam deja se făcuse ora 12:00 cam târziu pentru Duminică, mai ales că trebuia să ajungem și înapoi în București pentru că a doua zi trebuia să mergem și la muncă, însă eram hotărâți. De la Varlaam în dreptul unei hărți turistice în fața unei pensiuni...

ne facem curaj și virăm la stânga pe un pod peste râul Bâsca intrând pe valea Bâscei Mari urmăm drumul forestier la început asfaltat..., :)) din ce în ce mai neasfaltat :)) și mai îngust mai cu gropi și cu bălți cu o mică prăpastie în dreapta, urmăm drumul pe care în unele zone nu ai loc să treci două mașini și ajungem la un pod peste Bâsca Mare, trecem podul iar după urmează o pantă cu bolovani ieșiți din drum, necesită ceva manevre de ocolire însa Hyundai Accentul meu este prea jos și la un vârf de pantă după ce am trecut cu o roată peste un bolovan am căzut pe el, în spatele roții sub ușă se aude o bușitură zdravănă, cu toții suntem cam verzi dar trece.... înaintez mai încet și cu multă grijă când din față vine o dacia papuc..... noroc că a făcut loc să trec, mai mergem puțin și ajungem la intersecția cu Cernatul aici oprim parcăm și ne pregătim să o luăm la pas (este un semn pe care zice Cernatu) Drum interzis circulației publice.
  Mai sus o hartă cu ceva explicații despre drumurile forestiere de prin Penteleu :))


Pe albastru până unde mergem cu mașina.


Drumul de pe valea râului Bâsca Mare are câteva găuri mari pline cu apa și noroi datorită camioanelor ce transportă lemne însă se poate circula pe el puțin mai greu însa, mai sunt porțiuni cu pietre ieșite în afară și cu denivelări.

Ajunsi la intersecția cu drumul forestier ce urcă pe Penteleu ne pregătim să urcăm, ne luăm bagajele și pornim, trecem pe lângă o adăpătoare de apă pentru animalele sălbatice, nu întâlnim marcajul cu dungă roșie pentru moment dar suntem încrezători că mai sus o să dăm de el. 

Adăpătoare pentru animale sălbatice

În curând dăm și de semn pe un pom, mai rar la început.

Suntem pe drumul cel bun

Fetele se grăbeau.... ;))


Un loc de popas de la stânga la dreapta Alex (eu) Ioana și Raluca.... Tibi pozează :D
La intersecția cu Vana Mare drumul nostru face spre stânga urcă puțin în schimb cel spre Vana mare coboară
.

De la locul de popas traseul marcat cu dunga roșie începe să scurcicuiteze curbele drumului forestier, și de aici marcajul este foarte bun și destul de des.


De aici urmăm marcajul care însoțește drumul forestier. Urcăm prin pădure și pe drumul forestier aproximativ 2 ore până dăm de golul alpin, și de stâna Cernatul, pe drum dăm de caini ciobanesti, de oi, de magăruși, de cai, de câte unu din muncitorii de la forestiere.... urme de urs. :))
 
La un izvor (Fântana lui Pamfil)


La gol alpin 


În poza de mai sus se văd stația meteo și în dreapta Vârful Penteleu. Din momentul când ieșim în golul alpin până pe pisc sunt aproximativ 400 m diferență de nivel. care se parcurg într-o oră.
Stația meteo de pe Penteleu la aproximativ 1700 m altitudine. De aici priveliștea este minunată vedem în zare munții Vrancei și Ciucașul. De la stația meteo până pe varf urcăm aproximativ 20 de minute. Una peste alta stăm cam jumătate de oră, luăm apă, mâncăm câte ceva să ne refacem energia și ne pregătim să coborâm. La coborâre ne grăbim să nu se însereze ..... deja era destul de târziu ora 4 aproape. Pe drum la întoarcere găsim urme de urs proaspete spre ""deliciul"" Ralucăi :) ursul brun (Ursus arctos).


Și el pe marginea drumului îl cam deranjăm.:))

Tibi Ioana și Raluca.

Când ajungem la mașina ceasul indică ora 6:15 ne odihnim puțin ne schimbăm de tricouri, culeg ceva mure de pe merginea drumului pentru ca era plin, :)) până la Varlaam încă ceva emoții până ieșim de pe drumul forestier dar de data asta nu am atins deloc cu mașina bolovanii așa ca nu ne-am mai înverzit. De aici ne asteapta apusul soarelui și lungul drum spre casă. În jur de ora 10:00 noaptea intrăm în București, obosiți bine dar FERICIȚI. 
Până la adânci bătrâneți.....

Am încălecat pe o șa și v-am spus povestea așa!

Și nu uita!

Respectă muntele, natura, ia cu tine doar poze și în urma ta lasă doar pașii.

Per aspera ad astra.

2 comentarii:

  1. Salut, ai mai sus o harta pe care ai marcat diferite drumuri forestiere. AI idee unde as putea sa gasesc si eu originalul? :)

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent articolul, concepția și conținutul; deosebit de util, chiar și acum, după 8 ani de la publicare. Având în vedere arhiva cvasigoală a blogului, probabil, nu mai este întreținut. Păcat !

    RăspundețiȘtergere